MASŁO DOMOWE. JAK ZROBIĆ PYSZNE, WŁASNE MASŁO. PRZEPIS. Wystarczy jeden składnik. FILM (pl)
PRZEPIS NA WŁASNE MASŁO DOMOWE
Składnik:
- Śmietanka z 30-35% tłuszczu (jednego producenta)
Z 2 litrów śmietanki zrobisz 770 gram masła.
A z 1 litra śmietanki analogicznie otrzymasz 385 gram.
Im droższe masło, tym bardziej opłaca się zrobić własne domowe masło. I oczywiście będziesz mieć własne i świeże masło domowe.
W zależności ile użyjesz śmietanki tyle masła uzyskasz.
Przygotowanie:
KROK I
Wlej dowolną ilość śmietanki 30-35% (w zależności, ile masła chcesz uzyskać)
i włącz mikser na niskich obrotach
KROK II
Gdy masa w objętości zacznie wzrastać, przyspiesz ubijanie.
Usuwaj bitą śmietanę z boków miski miksera
Masa musi oddzielić się od cieczy.
KROK III
Wrzuć masę na sitko, żeby odlać oddzielony tłuszcz.
Potem dobrze spłucz w zimnej wodzie
Tak żeby odsączyć płyn a masło było osuszone
KROK IV
Załóż folię spożywczą i nadaj pożądany kształt dla swojego masła.
KROK V
Wstaw masło do lodówki na 1 godzinę
Pyszne domowe masło jest gotowe
Smacznego!
ZAPRASZAM NA FILM JAK ZROBIĆ DOMOWE WŁASNE MASŁO (napisy pl)

MASŁO DOMOWE. JAK ZROBIĆ PYSZNE, WŁASNE MASŁO.
PRZEPIS. Wystarczy jeden składnik.
Przepis przyda się, im droższe jest masło w sklepie.
http://polecamto.pl/maslo-domowe-jak-zrobic-pyszne-wlasne-maslo-przepis-wystarczy-jeden-skladnik/ …
Film (pl)