PRZEPIS krok po kroku NA CHRUPIĄCE NALEŚNIKI WEGAŃSKIE Z WARZYWAMI. To jest pyszne. Film (pl)
PRZEPIS
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego (10 ml).
1 cebula.
1 ziemniak.
1 marchewka.
1 czerwona papryka.
2 zielone papryki.
3 łyżki kukurydzy (15 gramów).
1/2 łyżeczki soli (4 gramy).
1 łyżeczka czarnego pieprzu.
1 łyżeczka płatków czerwonej papryki.
1 łyżeczka tymianku.
Na ciasto
1 szklanka mąki (120 gramów).
1 szklanka skrobi kukurydzianej (120 gramów).
1/2 łyżeczki soli (4 gramy).
2 szklanki wody (400 ml).
Do smażenia
2,5 szklanki oleju roślinnego (500 ml).
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTUJ FARSZ – w tej propozycji, farsz wegański
KROK I
Na rozgrzaną patelnię wylej 2 łyżki oleju roślinnego (10 ml)
i dodaj posiekaną drobno cebulę.
Podsmaż cebulę, aż stanie się różowa
KROK II
Dodaj pokrojony drobno w kostkę 1 ziemniak.
Dodaj 1 marchewkę, najlepiej startą na grubej tarce.
Dodaj również posiekaną czerwoną paprykę.
I do tego dwie małe posiekane papryki zielone.
Gotuj, mieszając. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
KROK III
Dodaj 15 g (3 łyzki) kukurydzy, 1 łyżeczkę słodkiej papryki czerwonej mielonej i 1/2 łyżeczki soli (4g) oraz 1 łyżeczkę czarnego pieprzu.
Natępnie dodaj 1 łyżeczkę suszonego tymianku.
Wszystko wymieszaj i zdejmij z kuchenki.
TERAZ PRZYGOTUJ CIASTO
KROK I
Do miski wsyp:
1 szklankę mąki (120g),
1 szklankę skrobi kukurydzianej (120g).
1/2 łyżeczkę soli (4g),
2 szklanki wody (400ml).
Wymieszaj dokładnie, aż znikną grudki mąki
KROK II
Po wymieszaniu mąki z wodą i solą,
odlej 2 łyżki ciasta do późniejszego wykorzystania.
KROK III
Podgrzej patelnię i silikonowym pędzlem ją posmaruj ciastem.
Nakładaj pędzlem ciasto tak cienko jak tylko możesz.
Smaż każdy taki cienki naleśnik bardzo krótko.
Około 30 sekund, do momentu gdy brzegi naleśnika oddzielą się od patelni, wtedy można naleśnik wyjąć.
Powtarzaj tę czynność.
Powstaną kolejno bardzo cienkie naleśniki
KROK IV
Naleśniki kolejno napełniamy farszem.
I każdy naleśnik przed zawinięciem farszem, smarujemy pędzelkiem brzegi naleśnika ciastem naleśnikowym, które odlaliśmy na początku.
Dzięki temu naleśniki dobrze się zawiną i trzymają
Naleśniki składamy zawijając boki i zwijając naleśnik tak, żeby farsz był w środku.
KROK V
Teraz pozostaje usmażenie naleśników z farszem na głębokim rozgrzanym oleju.
Smarząc, obracamy naleśniki, tak aby zarumieniły się z każdej strony.
Otrzymamy pyszne chrupiące naleśniki.
Oczywiście farsz może być dowolny.
Możemy jako dodatek podawać naleśniki z sosem (keczupem, itp)
ZAPRASZAM NA FILM (napisy pl)
PRZEPIS krok po kroku NA CHRUPIĄCE NALEŚNIKI WEGAŃSKIE Z WARZYWAMI.
To jest pyszne.
http://polecamto.pl/chrupiace-nalesniki-weganskie-z-warzywami-przepis-krok-po-proku-to-jest-pyszne/ … Film (pl)